Ερευνητικά προγράμματα

Η διευθύντρια του Εργαστηρίου κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη διετέλεσε ή διατελεί:

2013-2016: Administrator στo πρόγραμμα COMMIT με αντικείμενο «Κοινωνική Διάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια». Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Τζένη Παγγέ. Σύμβαση από 1.10.2013 έως 31.5.2016. Περιγραφόμενες εργασίες: Signing of partner agreements, Compendium of meeting minutes, General project management and monitoring στο πλαίσιο του έργου «Management and coordination». Το πρόγραμμα δίνει έμφαση, μεταξύ άλλων, στη διοργάνωση Γλωσσικών Μαθημάτων. Ο διακεκριμένος φορέας Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέδωσε στο πρόγραμμα τα εύσημα μέσω της υψηλότατης βαθμολόγησης και αξιολόγησης στην οποία προχώρησε τόσο ως προς τους διευκρινισμένους σκοπούς όσο και ως προς τα αποτελέσματα, τα προϊόντα και τις δράσεις οι οποίες προέκυψαν (βλ. και http://www.larissanet.gr/2016/12/11/simantiki-diakrisi-programmatos-commit-se-evropaiko-epipedo/).

2014: Μέλος της Επιτροπής Παραλαβής και Αξιολόγησης Φυσικού Αντικειμένου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «VERSO» (Εθελοντές για την Ευρωπαϊκή Απασχόληση). Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Υπεύθυνος Καθηγητής: Σπύρος Πανταζής, κωδικός 80885. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «VERSO» αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων μέσω της εθελοντικής συνεισφοράς για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών αλλά και της μάθησης, προκειμένου να εξελιχθούν μελλοντικά σε ένα μεγάλο εργαλείο βελτίωσης δεξιοτήτων για την καταπολέμηση του προβλήματος της ανεργίας. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του προγράμματος INTERREG IVC και σε αυτό συμμετείχαν συνολικά 12 εταίροι από 8 ευρωπαϊκές χώρες.

2015: Συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα – Ανάπτυξη ψηφιακών μαθημάτων, υποστήριξη ιδρυματικής πλατφόρμας και άλλες δράσεις», ΕΣΠΑ 2007-2013 – Με τη συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους, Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, Εκπαίδευση και διά βίου μάθηση και κωδικό 80859 που χρηματοδοτείται από Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μαγνητοσκόπηση 14 ενοτήτων του μαθήματος «Ελληνική Γλώσσα και ΜΜΕ: Εκπαιδευτικές εφαρμογές στο Νηπιαγωγείο». Τα μαθήματα είναι διαθέσιμα μέσω του συστήματος ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης του Ιδρύματος, http://ecourse.uoi.gr/course/view.php?id=1134.

 

Συντονισμός προγραμμάτων ελληνικής γλώσσας

2012-2013: Υπεύθυνη/Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου του χειμερινού προγράμματος του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013 του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικής Παιδείας – Παράδοσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης «Σταύρος Νιάρχος»: «Χειμερινό πρόγραμμα Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού 2012-2013». Μέλος του αντίστοιχου Επιστημονικού Συμβουλίου. Συντονισμός του εκπαιδευτικού μέρους του προγράμματος, δηλαδή κατάρτιση προγράμματος διδασκαλίας, προγραμμάτων εκδηλώσεων και λοιπών εκπαιδευτικών δράσεων, επίβλεψη και αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού, συντονισμός και κατάρτιση των τμημάτων ανάλογα με το επίπεδο ελληνομάθειας των σπουδαστών. Διενέργεια ενημερωτικών σεμιναρίων επιμόρφωσης για τη διδακτική προσέγγιση των προγραμμάτων. Επιλογή διδακτικών συγγραμμάτων και οπτικοακουστικού υλικού. Κατάρτιση αναλυτικού προγράμματος για τα γλωσσικά μαθήματα και μαθήματα πολιτισμού.

2012-2013: Υπεύθυνη/Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου του χειμερινού προγράμματος του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013 του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικής Παιδείας – Παράδοσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης «Σταύρος Νιάρχος»: «21ο ΙΚΥ Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού» σε συνεργασία με τη Λέκτορα Βυζαντινών Σπουδών κ. Α. Παναγοπούλου. Μέλος του αντίστοιχου Επιστημονικού Συμβουλίου. Συντονισμός του εκπαιδευτικού μέρους του προγράμματος, δηλαδή κατάρτιση προγράμματος διδασκαλίας, προγραμμάτων εκδηλώσεων και λοιπών εκπαιδευτικών δράσεων, επίβλεψη και αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού, συντονισμός και κατάρτιση των τμημάτων ανάλογα με το επίπεδο ελληνομάθειας των σπουδαστών. Διενέργεια ενημερωτικών σεμιναρίων επιμόρφωσης για τη διδακτική προσέγγιση των προγραμμάτων. Επιλογή διδακτικών συγγραμμάτων και οπτικοακουστικού υλικού. Κατάρτιση αναλυτικού προγράμματος για τα γλωσσικά μαθήματα και μαθήματα πολιτισμού.

Οκτώβριος 2012: Οργάνωση και πραγματοποίηση συνάντησης σεμιναριακού χαρακτήρα με τους διδάσκοντες των προγραμμάτων α) «Χειμερινό πρόγραμμα Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού 2012-2013», β) «21ο ΙΚΥ Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού», του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικής Παιδείας – Παράδοσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης «Σταύρος Νιάρχος». Στο πλαίσιο της συνάντησης αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν θέματα διδακτικής της Ελληνικής ως δεύτερης (ξένης) γλώσσας και ειδικότερα διδασκαλίας του λεξιλογίου και των γραμματικών δομών, καθώς και της δημιουργικής εκμετάλλευσης του αυθεντικού γλωσσικού υλικού στην τάξη. Ιωάννινα, «Νιάρχειο» Ίδρυμα.

2013: Συνεργασία στη σύνταξη module outlines/module schedules για τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας που πραγματοποιούνται στο Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Παιδείας – Παράδοσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης «Σταύρος Νιάρχος» (module outline και weekly schedule), 19 Φεβρουαρίου.

2013-2014: Υπεύθυνη/Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου του «Χειμερινού προγράμματος ΚΕΔΕΓΠΟ 2013-2014» του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικής Παιδείας – Παράδοσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης «Σταύρος Νιάρχος», 7.10.2013 έως 31.5.2014.

2017 – 2018: Βλ. και ΣΤ.9. («Οργάνωση συνεδρίων – σεμιναρίων – εκπαιδευτικών προγραμμάτων»), ΣΤ.11. («Οργάνωση – Διεύθυνση Προγράμματος Γλώσσας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΕΡΤ Α.Ε.»), και ΣΤ.10. («Οργάνωση – Διεύθυνση Θερινών Πανεπιστημίων»).

 

Ευρύτερο ερευνητικό έργο

2016-17: Συμμετοχή ως μέλος της Local Expert Committee και εκπαιδεύτρια σεμιναρίου, με

ειδίκευση στη γλώσσα των ΜΜΕ, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα της ΕΡΤ Α.Ε. «Respect

Words». Ειδικότερα, πρόκειται για διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσεων υπό τον γενικό

τίτλο «RespectWords – Διαμοιρασμός καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση της

ρητορικής του μίσους στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ». Η δράση υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή

Επιτροπή και, συγκεκριμένα, από τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης και

Καταναλωτών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Δικαιώματα, ισότητα και

ιθαγένεια (2014-2020)».  Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν οι ακόλουθοι φορείς:

ο  Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας της Ισπανίας-Παράρτημα Ανδαλουσίας ΕΜΑ/RTV (Asociación

De Emisoras Municipales Y Comunitarias De Andalucía De Radio Y Televisión), το

Comharchumann Cumarsaide Pobal Bhaile Atha Cliath-T. (Ιρλανδία), το ERREPI S.p.A – RADIO

POPOLARE (Ιταλία), το Radio Student Association – RADIO STUDENT (Σλοβενία), το

Foundation For Civil Radio Broadcasting (CIVIL RADIO) (Ουγγαρία), το Radio Dreyeckland

Betriebs GmbH (Γερμανία), το International Press Institute (Αυστρία).

https://www.respectwords.org/el/%CE%B5%CE%BA%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%B1/

2018: Reference Expert για λογαριασμό της ΕΡΤ Α.Ε. στο πλαίσιο της κατάθεσης πρότασης ερευνητικής δημοσιογραφίας “Cross Border Investigative Journalism, International Press Institute, European Centre for Press ana Media Freedom”.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10156475062533680&id=317946993679 (σε εξέλιξη).

smadminΕρευνητικά προγράμματα