ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΜΙΚΡΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ» ΓΛΩΣΣΑΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Ξεκινά τη Δευτέρα 4 Απριλίου στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αθήνα, το πρόγραμμα των «Μικρών Σεμιναρίων» Γλώσσας, Επικοινωνίας και Ορθοφωνίας που οργανώνει το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Πρόκειται για τη συνέχεια μιας πολύ επιτυχημένης συνεργατικής δουλειάς που διαρκεί εδώ και 9 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Το πρόγραμμα πρωτοξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 2013, με τον ανατρεπτικό τίτλο «Άσε με να κάνω λάθος» και συνεχίστηκε συστηματικά, καθώς εμπλουτιζόταν σταδιακά. Σχετίζεται με την ανάδειξη μιας σειράς επίκαιρων και νεωτερικών επιστημονικών θεμάτων που επικεντρώνονται στη σύνδεση της ελληνικής γλώσσας με την έννοια του λάθους, γλωσσικού και ορθογραφικού, και τις ευκαιρίες που μπορεί αυτό πυροδοτεί και να απελευθερώνει στη σύγχρονη μηντιακή και εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Στην ΕΡΤ Δημόσια Ραδιοτηλεόραση οργανώνεται για δεύτερη φορά. Το πρόγραμμα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί δια ζώσης, αλλά για προληπτικούς υγειονομικούς λόγους θα διεξαχθεί διαδικτυακά. Στα «Μικρά Σεμινάρια» συμμετέχουν ακαδημαϊκοί δάσκαλοι από τα εξής Πανεπιστήμια:

-Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

-Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,

-Πανεπιστήμιο Κρήτης,

-Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,

-Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο,

-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,

-Πανεπιστήμιο Αιγαίου,

-Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,

-Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,

-Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου,

-Πανεπιστήμιο Γρανάδας.  

Συμμετέχουν επίσης, ομιλητές από τον χώρο των μέσων ενημέρωσης, όπως ο κ. Παντελής Μπουκάλας, συγγραφείς, όπως ο κ. Ήρκος Αποστολίδης, ηθοποιοί και σκηνοθέτες όπως οι κ.κ. Τάσος Νούσιας και Νίκος Κροντηράς.

Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Associate in Linguistics του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και μέλος του Κύκλου Ελλήνων Ακαδημαϊκών της Βοστώνης.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης, «η κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας παραμένει μία διαρκής και ζωηρή πρόκληση, η διαπραγμάτευση και υπηρέτηση της οποίας απαιτούν κόπο και αδιάλειπτο αγώνα, θεωρούμε όμως ότι αυτός ο αγώνας ειδικά σήμερα δεν μπορεί παρά να δίνεται με μαχητικότητα και επιστημονική τεκμηρίωση. Άλλωστε, η διάδοση, η προστασία και η διάσωση της ελληνικής γλώσσας στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας της εικόνας, αποτελούν πρωτεύοντες σκοπούς όχι μόνον για τους γλωσσολόγους και τους νεοελληνιστές, αλλά και για κάθε ομιλητή της γλώσσας αυτής, είτε ως μητρικής είτε ως δεύτερης».

Η ΕΡΤ Δημόσια Ραδιοτηλεόραση υπηρετώντας την παιδευτική και παιδαγωγική λειτουργία της συνεργάζεται για την πραγματοποίηση αυτού του προγράμματος με το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιδιώκει μέσα από αυτό το πρόγραμμα στη βελτίωση της ποιότητας του προσφερόμενου δημόσιου λόγου, τον εμπλουτισμό του γλωσσικού ρεπερτορίου και τελικά τη δημιουργική εκμετάλλευση των μηχανισμών της γλώσσας και την αύξηση της ίδιας της πληροφοριακής αξίας ενός κειμένου.

Ειδική μνεία οφείλεται και στο πεδίο της ορθοφωνίας. Στο πλαίσιο των διαλέξεων των «Μικρών Σεμιναρίων», οι οποίες έχουν εργαστηριακή μορφή, γίνεται μία εισαγωγική παρουσίαση των βασικών κανόνων ορθοφωνίας – επιτονισμού. Η παρέμβαση δομείται σε ωριαίες υποενότητες: «πες το οργανωμένα», «πες το σωστά», «πες το όμορφα», «πες το εσύ». Στο σεμινάριο εξετάζεται η σχέση του λόγου στο τηλεοπτικό πεδίο και στο θεατρικό. Επιπλέον, το πρόγραμμα συζητά για την προετοιμασία ενός δημοσιογράφου σε ό,τι αφορά την κάμερα, τα προβλήματα άρθρωσης, ορθοφωνίας και εννόησης του κειμένου. Πρόκειται για δομικά προβλήματα που απαντώνται σε όλο το φάσμα των ανθρώπων που έχουν να κάνουν με τον λόγο και την έκθεση αυτών σε ακροατήριο, είτε έμμεσο όπως είναι η τηλεόραση, είτε άμεσο όπως είναι η σκηνή.

smadminΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΜΙΚΡΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ» ΓΛΩΣΣΑΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ